Microsoft waarschuwt gebruikers dat het opslaan en kopiëren van bestanden soms kan mislukken in Windows 10 en 11. Terwijl het niet duidelijk is wat het probleem veroorzaakt, blijkt het om een specifieke verzameling van omstandigheden te gaan die niet voorkomt bij de doorsnee gebruiker. 

Zo doet de fout zich voor bij 32-bit apps die large address aware zijn en de CopyFile-api gebruiken. Volgens het bedrijf worden vooral systemen getroffen die bepaalde zakelijke (zoals Office) of beveiligingssoftware gebruiken die uitgebreide bestandskenmerken inzetten. Het kopiëren en opslaan van bestanden via Verkenner zou wel naar behoren werken. Het is niet duidelijk welke update het probleem veroorzaakt in Windows 11. In het geval van Windows 10 zijn systemen vanaf update KB5023773 getroffen.

Wie de error “Document is niet opgeslagen” te zien krijgt, kan vanwege de sporadische aard simpelweg opnieuw proberen. Windows 10-gebruikers kunnen ook de rollback-functie gebruiken. Via het Health-dashboard geeft Microsoft aan dat er aan een fix wordt gewerkt, al is het niet bekend wanneer deze klaar zal zijn. De ontwikkelaar benadrukt dat 64-bit en 32-bit software die niet large address aware is geen last heeft van het probleem en dat het eerder onwaarschijnlijk is dat consumenten en gebruikers met niet-beheerde commerciële apparaten hier last van zullen hebben. MicrosoftNeowin.