Browsers hebben sinds de vroege versies van Netscape in de jaren negentig een slotpictogram weergegeven wanneer een site via HTTPS wordt geladen. Veel mensen denken dat het HTTPS-slotje betekent dat er een veilige verbinding is.

Uit onderzoek van Google in 2021 bleek dat slechts 11% van de deelnemers aan de studie de precieze betekenis van het slotpictogram begreep, namelijk een versleutelde verbinding (https) met de website. Omdat veel internetgebruikers denken dat het slotje aangeeft dat de betreffende site veilig en betrouwbaar is, is voor Google een heel belangrijke reden om het HTTPS-slotje weg te halen uit de Chrome-browser. Een andere belangrijke reden voor het weghalen van het HTTPS-slotje is dat bijna alle phishing-sites ook HTTPS gebruiken en daarom ook het slotpictogram weergeven.

Klikken op HTTPS-slotje
Slechts weinig mensen weten dat je op het HTTPS-slotje kunt klikken. Door op het slotje te klikken, krijg je het onderstaande uitklapmenu te zien. Hier kun je onder andere de Site-instellingen zien, of de verbinding beveiligd is en ook meer informatie over de bron en het onderwerp vinden via Over deze pagina. Overigens: als je Chrome voor iOS gebruikt, werkt het klikken op het slotje niet. Daarom haalt Google het weg op de mobiele platforms van Apple.

Nieuw icoontje: tune
Google geeft aan dat bij Chrome-versie 117 het HTTPS-slotje uit de Chrome-browser gaat en wordt vervangen door een ander icoontje. Google geeft aan dat voor Chrome 117 de verwachte verschijningsdatum ergens begin september zal zijn, als onderdeel van de update Chrome Refresh 2023: een algemene vernieuwing van het ontwerp voor desktopplatforms.
Google wil dit nieuwe icoontje gaan gebruiken: het tune icon (tekst gaat verder onder de afbeelding)

 Google Chrome Chromium slot online 1

Google denkt namelijk dat deze variant van het tune-pictogram
• niet "betrouwbaar" impliceert
• duidelijker aanklikbaar is
• vaak wordt geassocieerd met instellingen of andere bedieningselementen.

Waarschuwing voor niet-versleutelde verbinding blijft
Het pictogram van het slotje met een streepje erdoor, betekent de verbinding niet versleuteld is. Vooralsnog verdwijnt deze niet, want Chrome wil gebruikers waarschuwen wanneer de verbinding niet veilig is.