De verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 is in de Europese Unie verboden omdat het patenten schendt van Apple. Dit heeft de rechtbank in het Duitse Düsseldorf besloten.

In Nederland is de verkoop (nog) niet verboden maar dat kan vandaag veranderen. Volgens Apple lijkt de Galaxy Tab veel te veel op de iPad 2 en schendt het patenten. De uitspraak van de rechtbank in Düsseldorf is gebaseerd op het uiterlijk van de Galaxy Tab. Er lopen verschillende procedures voor de schending van patenten op het gebied van hardware en software. Volgens Samsung is er geen wederhoor geweest en kan het op basis daarvan de uitspraak makkelijk teniet laten doen. Het verbod is nu enkel van kracht voor EU-landen, behalve dus Nederland.

Nederland uitzonderingspositie
Omdat in Nederland andere regels gelden, moest Apple een aparte procedure aanspannen om de verkoop van de Galaxy Tab hier te verbieden. Dat heeft Apple dan ook gedaan en de zaak komt vandaag voor in Den Haag. Eerder al heeft Samsung op basis van een juridische procedure in Australië ingestemd met een voorlopige uitstel van de introductie van de tablet in Australië. Vanmiddag houdt Samsung een persintroductie van de Galaxy Tab, dus wellicht dat er meer nieuws volgt.