Op 31 oktober 2023 heeft Microsoft de nieuwste versie van Windows 11 uitgebracht, Windows 11 23H2. Dit is een zogenaamde 'feature-update', wat betekent dat alle functies en bugfixes van de vorige versie in een update worden geïntegreerd.

Uiteraard brengt deze versie ook nieuwe functies met zich mee, waar we binnenkort in een ander artikel dieper op ingaan. In dit artikel willen we de verschillende manieren bespreken waarop je deze laatste 'feature-update' van Windows 11 kunt installeren. Eigenlijk hoeft het installeren van Windows 11 23H2 helemaal niet zo ingewikkeld te zijn; Microsoft installeert het automatisch als je automatische updates hebt ingeschakeld. Voor gebruikers die minder technisch zijn, is dit een prima oplossing. Het is echter goed om te weten dat Microsoft de upgrade naar 23H2 gefaseerd uitrolt; het kan zijn dat jouw systeem de 23H2-update nog niet weergeeft. Voor degenen die graag meteen gebruik willen maken van de nieuwste functies, publiceren we hieronder een handleiding over hoe je dit kunt doen.

Downloaden en Installeren De makkelijkste manier om de 23H2-update te installeren, is via Windows Update. Als je tot de eerste groep gelukkigen behoort die de nieuwe versie mag installeren, kun je naar Instellingen gaan, vervolgens naar Bijwerken en beveiliging, en dan naar Windows Update. Klik op 'Zoeken naar updates'. Vervolgens verschijnt er een klein venster (of het staat er al) met 'Windows 11 2023-update (23H2) is beschikbaar'. Klik vervolgens op 'Downloaden en installeren'. Een tip: maak alsjeblieft een back-up van je data. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar helaas wordt weleens vergeten, met alle gevolgen als er wat fout gaat.

Als het venster niet wordt getoond, kan het zijn dat je nog niet tot de eerste groep behoort die door Microsoft kan upgraden naar 23H2. De mogelijkheid bestaat ook dat jouw systeem niet aan de minimumvereisten voor Windows 11 voldoet. Dit kun je controleren met de pc-statuscontrole-app. Daarnaast zijn er drie andere installatiemogelijkheden om je computer bij te werken naar 23H2, mits hij voldoet aan de vereisten. Je kunt de Installatie-assistent gebruiken, het Installatiemedia hulpprogramma, en je kunt iso-bestanden gebruiken om de update te installeren.

Update met Installatie-assistent Mocht het niet lukken om te installeren met Windows Update, dan kun je ook de Windows 11 installatie-assistent gebruiken om handmatig de update naar 23H2 te starten. Deze methode verdient de voorkeur voordat je mogelijk aan de slag gaat met de Media Creatie Tool of probeert te installeren via iso-bestanden. Natuurlijk moet de machine wel voldoen aan de minimale systeemeisen om de upgrade uit te voeren. Klik hier om naar de genoemde pagina te gaan.

Update met installatiemedia-hulpprogramma Als je een pc moet updaten die een trage - of geen - internetverbinding heeft, kun je dit doen via het Microsoft Installatiemedia-hulpprogramma (Media Creating Tool of MCT). Met dit programma kun je een klassiek installatiemedium aanmaken zodat je Windows kunt installeren vanaf bijvoorbeeld een dvd of usb-stick. Het is vooral handig als je meerdere computers moet updaten.