Microsoft heeft aangekondigd dat de ingebouwde Microsoft Teams-client zal worden verwijderd uit Windows 11.

In plaats daarvan zal het bedrijf een gratis versie van Microsoft Teams aanbieden als een aparte app die ook beschikbaar zal zijn voor Windows 10.

Oude chat-functionaliteit in Windows 11

De functionaliteit die voorheen bekend stond als "Chat" in Windows 11, zal nu Microsoft Teams Free heten. Bij het installeren van de Windows 11-update zal deze versie standaard aan de taakbalk worden vastgemaakt, maar gebruikers hebben de mogelijkheid om het te verwijderen. De reden achter het verwijderen van Chat uit Windows 11 is niet officieel bekendgemaakt.

Het oorspronkelijke doel van Chat was om consumenten een gebruiksvriendelijke videoconferencing-tool te bieden. Echter, de functionaliteit was beperkt tot consumenten en bood weinig waarde voor zakelijke gebruikers. Hierdoor ontstond er enige verwarring, vooral omdat de Chat-app feitelijk gebaseerd was op Microsoft Teams 2.0, dat nu pas wordt ge√Įntroduceerd voor zakelijke gebruikers.

Dit is niet de eerste keer dat Microsoft functionaliteit uit Windows 11 verwijdert. Onlangs is ook aangekondigd dat Cortana zal worden weggehaald uit Windows 11. Daarnaast werkt Microsoft aan het modulair maken van het besturingssysteem, zodat er minder updates nodig zijn om het systeem bij te werken of nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Bovendien is Microsoft verzocht door de Europese Unie om Microsoft Teams niet standaard te bundelen met Office. Dit kan mogelijk ook een rol hebben gespeeld bij de beslissing, aangezien Slack in 2020 een aanvraag bij de Europese Commissie heeft ingediend om te voorkomen dat Microsoft Teams standaard aan Office wordt toegevoegd.