Een verborgen beheermodus in Windows 7 maakt veel los bij enthousiastelingen. Van een 'SuperMode' is echter geenszins sprake en het gebruik ervan is voor eigen risico, reageert Microsoft.Gebruikers kunnen namelijk met een string in Windows Explorer toegang krijgen tot een lijst met alle belangrijke instellingen die die je binnen het besturingssysteem kunt aanpassen.

Door SuperMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} op een willekeurige plaats als map aan te maken, worden alle instellingen onder een enkele knop gezet. Al op 12 december heeft een Duitse blogger hierover bericht, maar nu pas lijkt het te zijn doorgedrongen, en sites als OSNews en CNet hebben deze week uitgebreid aandacht besteed aan deze modus.

Vanuit Redmond wordt gereageerd met een combinatie van verbazing en bagatellisering. Op zijn blog schrijft MS-ontwikkelaar Brandon Paddock dat de 'functie' (door hem als 'foefje' bestempeld) puur bedoeld is voor ontwikkelaars. De map is niet bedoeld om direct te benaderen, maar is de 'All Tasks'-map, een springplank voor softwareschrijvers. Bovendien kan aan deze map elke naam gegeven worden, het gaat alleen om de unieke verwijzing erna, de zogenaamde Class ID (CLSID). Hij waarschuwt dat het geen officiele functionaliteit is en er "door niemand voor welk doel dan ook op moet worden vertrouwd". Paddock doet het verdere nut van de ontdekking af met de zinsnede dat het normale Configuratiescherm (bereikbaar door Start -> Configuratiescherm) dezelfde functies bevat, maar dan met aanpasbare beeldmogelijkheden waardoor er eenvoudiger doorheen valt te navigeren.

Maar daar is niet iedereen het mee eens, en zeker beheerders en andere gevorderde gebruikers kunnen volgens sommigen hun voordeel doen met deze hack. Volgens mij is het sneller en makkelijker om de optie waar ik naar zoek uit een enkele lijst te halen, dan dat ik me verdwaal in het verwarrende 'eenvoudigere' configuratiescherm, zo schrijft een zekere Brian in reactie op Paddock. Het configuratiescherm in XP was heel aardig. Vista en Windows 7 probeerden daarentegen om het toegankelijker te maken voor een leek, waarbij het voor de gevorderde gebruiker cryptischer werd.

De functie werkt in ieder geval op Windows 7. Onder Windows Vista 32-bits en 64-bits was al bekend dat Windows met deze truc crasht.