Er zijn de afgelopen tijd veel meldingen binnengekomen van gebruikers die melden dat hun 990 Pro-ssd van 2TB een steeds kortere levensduur heeft.

Onder meer NeoWin-redacteur Robbie Khan meldt dat Samsungs solid state drive al binnen enkele dagen volgens meerdere ssd-beheertools (zoals Samsung Magican en CrystalDiskInfo) een levensduur had van 99 procent. Een dag later was dit al gezakt naar 98 procent, en nog een paar dagen later was al 5 procent van de levensduur verbruikt.

Op onder andere Reddit en het forum Overclock melden meer gebruikers hetzelfde probleem. Samsung erkent echter niet dat er sprake is van een probleem. Toen Khan zijn nvme-ssd ter reparatie stuurde, kreeg hij hem weer terug met de melding dat er geen defect is gevonden. Een daling van een paar procent is volgens de fabrikant normaal, ondanks dat gebruikers melden dat het gezondheidspercentage maar blijft dalen; voor sommigen al meer dan tien procent. Mogelijk geeft de 990 Pro-ssd 'slechts' een foutief percentage door aan de afleestools; Samsung heeft op het moment van schrijven nog geen uitsluitsel gegeven over de oorsprong van het probleem. Het is dus niet duidelijk of dit simpelweg met een firmware-update op te lossen is.