Vanaf 28 december 2024 moet elke nieuwe smartphone, tablet en digitale camera van een usb-c-poort voorzien zijn. De EU heeft een document gepubliceerd met alle richtlijnen en ingangsdatums van de nieuwe usb-c-standaard.

Ook hoofdtelefoons, headsets, e-readers, toetsenborden, muizen, oortelefoons en draagbare consoles, luidsprekers en navigatiesystemen moeten de usb-c-poort dan hebben. Voor laptops geldt de verplichting pas vanaf 28 april 2026.

Met een pictogram in de vorm van een usb-c-lader moet de consument vóór aankoop kunnen zien of een oplader meegeleverd wordt. Het pictogram met de streep erdoor betekent logischerwijs dat zo’n lader niet inbegrepen is. Verder moet op het etiket van de usb-c-lader zelf een minimum- en maximumvermogen vermeld staan, en “USB PD” als het USB Power Delivery-snellaadprotocol ondersteund wordt.

In september 2021 kwam het eerste wetsvoorstel voor de usb-c-laadstandaard, en na heel wat stemmen, nog meer stemmen en uiteindelijk besluiten werd de wet in oktober aangenomen. Niet iedereen is er blij mee; onder andere Apple is bang dat de innovatie in het geding komt.