'123456' heeft in 2013 'password' onttroond als meest gebruikte, en bijgevolg slechtste, wachtwoord. Dat blijkt uit een lijst die maker van productiviteitsapps, SplashData, ieder jaar uitbrengt.

Volgens SplashData gebruiken heel wat mensen nog steeds veel te eenvoudige wachtwoorden. Het is de allereerste keer sinds SplashData de lijst met wachtwoorden is beginnen bijhouden dat 'password' niet de eerste plaats kon veroveren. Eeuwige tweede '123456' kon dit jaar één plaats stijgen.

Opvallend in de lijst dit jaar zijn nieuwkomers 'adobe123' en 'photoshop'. Volgens SplashData komt dit omdat Adobe Systems, de ontwikkelaar van het populair beeldbewerkingsprogramma Photoshop, in oktober van vorig jaar het slachtoffer was van een cyberaanval. Gegevens van meer dan 2,9 miljoen klanten zouden toen zijn gestolen.

'11111' "Het gebruik van dergelijke wachtwoorden is een goede herinnering wachtwoorden niet te baseren op de naam van de website of applicatie die u gebruikt", zegt SplashData-CEO Morgan Slain. Volgens Slain is het ook opvallend dat ondanks het feit dat websites tegenwoordig steeds langere wachtwoorden vereisen, korte numerieke wachtwoorden als '11111' en '1234' toch populair blijven.

Tips Samen met de lijst heeft SplashData ook een reeks tips gepubliceerd om mensen te helpen betere wachtwoorden te bedenken. Zo raadt het bedrijf gebruikers aan zoveel mogelijk cijfers en letters met elkaar te vermengen. Hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites gebruiken, is af te raden. Ook het gebruik van een 'wachtzin' bestaande uit willekeurige woorden met spaties zoals "cakes jaren verjaardag" is een stuk veiliger dan 'admin' of 'iloveyou'. Voor surfers die moeite hebben al die wachtwoorden te onthouden, raadt SplashData een wachtwoordmanager zoals 'LastPass' of '1Password' aan.