De Franse internetprovider Free heeft aan zijn router de optie toegevoegd om advertenties te blokkeren. Deze staat standaard ingeschakeld. Dit veroorzaakt nogal wat opschudding in het Franse medialandschap.

Free heeft afgelopen woensdagavond de ad-blocker toegevoegd met behulp van een firmware-update. De optie om advertenties te blokkeren staat standaard aan zonder dat de gebruiker het weet. Dit betekent dat de advertenties van websites geblokkeerd worden voor iedere gebruiker die surft via de Freebox-router, meldt Ars Technica.

Free is de op een na grootste internetprovider van Frankrijk. Merkwaardig is dat de advertentieblokkering niet overal even goed werkt. Dit verschilt van regio tot regio. De blokkering betreft zowel binnenlandse advertenties als advertenties die op buitenlandse websites zijn geplaatst. Ook grote advertentienetwerken als Google Adsense worden geblokkeerd. Free heeft geen geen optie ingebouwd om advertenties van bepaalde sites toch toe te staan, ook wel een whitelist genoemd. Het is dus alles of niets.

Veel Franse websites, waaronder verschillende technologiesites, zijn niet blij met de zet van de grote internetprovider. Veel redacties leven daar, net als in de rest van de wereld, van de advertentie-inkomsten die hun website oplevert. Zonder deze advertentie-inkomsten zullen de websites spoedig ten onder gaan.