In Nederland maken steeds meer mensen gebruik van internet en interactieve televisie via het snelle glasvezelnetwerk. Hoewel snel, in sommige gevallen gaat het razendsnelle glasvezel het laatste stukje het huis in door het kopernetwerk waardoor de snelheid instort.

Zo'n 400 klachten werden inmiddels door Advocatenkantoor Loonstein verzameld. Het advocatenkantoor eist dat KPN de beloofde snelheid nakomt. Het gaat hierbij om de VDSL-abonnementen die als 'glasvezel' in de markt werden gezet.  

Klanten van KPN die niet de snelheid uit de advertenties van KPN ontvangen zouden hun te veel betaalde geld terug moeten ontvangen vindt Chizkija Loonstein van advocatenkantoor Loonstein. Klanten van KPN met interactieve televisie hadden last van vertraagde tv-beelden over het glasvezelnetwerk. De 40Mbit per seconde die werd beloofd is in sommige gevallen slechts 8 Mbit door het kopernetwerk in sommige huizenblokken. Volgens Stratix, een bedrijfsadviseur die de uitrol van glasvezel volgt, zijn er ook over andere aanbieders dan KPN klachten op dit punt. De VDSL-abonnementen worden inmiddels niet meer als 'glasvezel' verkocht. Wie nu glasvezel besteld kan dat alleen doen wanneer het ook als glasvezel het huis in kan (fiber to home).

Loonstein wil KPN aanklagen Het advocatenkantoor Loonstein had zelf ook last van storingen en liet in januari weten KPN voor de rechter te slepen. Na onderzoek moest KPN erkennen dat er een kopernetwerk lag waardoor de glasvezelsnelheden niet gehaald konden worden. Loonstein stelt dat KPN contractueel verplicht is glasvezel te leveren. Loonstein wil namens een groep gedupeerde klanten KPN voor de rechter dagen. Eerder deze maand besteedde Tros Radar ook al aandacht aan de kwestie. KPN wil nader onderzoek doen naar de soortgelijke klachten van andere gebruikers. KPN wil de tijd nemen om te zien waar het over gaat om klanten goed te helpen. Glasvezel an sich is dus niet langzaam maar wanneer het de woning in gaat over een trager kopernetwerk stort de snelheid drastisch in en heb je aan het hele glasvezel niets.