Google heeft op zijn eigen I/O-conferentie de nieuwe Android-versie 4.1 Jelly Bean voorgesteld. De nieuwe versie van het mobiele OS biedt onder andere prestatieverbeteringen, aangepaste notificaties en een Siri-tegenhanger.

Android 4.1 krijgt vsync in alle geanimeerde onderdelen, waardoor het gehele OS op  60fps wordt gefixeerd. Dat geldt niet alleen voor de interface, maar vsync is ook voor applicaties beschikbaar. Ook heeft Google triple buffering voor graphics toegevoegd en is er een mechanisme ingebouwd dat kan voorspellen waar de gebruiker zijn vinger plaatst op het touchscreen, om zo de latency te verlagen. Het geheel van deze aanpassingen moet ervoor zorgen dat het besturingssysteem soepeler aanvoelt. 

Google heeft in de nieuwe Android-versie de notificaties aangepast, waardoor deze meer informatie geven. Notificaties kunnen uitgeklapt worden waardoor bijvoorbeeld tekst en foto's zichtbaar worden. Ook kunnen bepaalde acties uitgevoerd worden zonder naar de desbetreffende app te hoeven gaan, omdat er knoppen bij de notificaties weergegeven worden. Gebruikers kunnen daarbij zelf instellen hoe zij hun notificaties willen zien: door een gesture met twee vingers worden meldingen in- en uitgeklapt.

De zoekfunctie is uitgebreid met een vraag-en-antwoordfeature die met de stem is te bedienen. Gebruikers kunnen vragen stellen, waarna de telefoon antwoordt. De feature lijkt op Apples Siri. Er gingen al geruchten dat Google met een feature die Assistant wordt genoemd een concurrent voor Siri wil maken, maar de naam Assistant werd tijdens de presentatie niet genoemd. Wel komt spraakbesturing in Android 4.1 offline beschikbaar.

In Jelly Bean heeft Google verscheidene nieuwe talen toegevoegd. Ook is het mogelijk meer toetsenbordlayouts toe te voegen, waardoor bijvoorbeeld typen met dvorak mogelijk wordt. Het wordt tevens gemakkelijker om widgets op een homescreen te plaatsen omdat deze automatisch worden geresized. Tenslotte heeft Google de browser verbeterd. 

Google rolt Android 4.1 in juli uit naar de Galaxy Nexus en de Motorola Xoom en zal dan ook de broncode beschikbaar stellen. De bijbehorende sdk voor ontwikkelaars is echter nu al beschikbaar. Het duurt waarschijnlijk langer voordat hardwarefabrikanten hun eigen toestellen updaten. Google heeft echter voor Android 4.1 een aparte sdk ontwikkeld, die het een platform development kit noemt, zodat software-updates sneller nieuwe versies van het OS geschikt kunnen maken voor hun mobiele apparaten. Enkele fabrikanten hebben al een aantal weken toegang tot deze pdk, aldus Google.