De huidige Microsoft Teams-app staat niet bekend om zijn snelheid en zuinige omgang met systeembronnen.

Maar daar komt verandering in, want Microsoft heeft afscheid genomen van het Electron-framework en maakt nu gebruik van zijn eigen Edge WebView2-backend. Volgens Microsoft is de app volledig herschreven, wat resulteert in een lager geheugengebruik en een aanzienlijk snellere respons dan wat je gewend bent.

Hoewel de PC- en Mac-versies zijn herschreven, zul je het meeste voordeel halen uit de PC-variant van de app. Dit komt doordat de app nu het ingebouwde Edge-backend gebruikt, dat standaard aanwezig is op elke pc. Hierdoor is de app aanzienlijk kleiner in omvang. Dit in tegenstelling tot de oude variant, die electron gebruikte, vergelijkbaar met Slack en Discord, en eigenlijk een op zichzelf staande Chromium-browser met zich meebracht.

De Mac-versie heeft dit voordeel niet en brengt zijn eigen WebView2-framework mee. Hoewel het geen electron-app meer is, zou het toch efficiënter moeten werken. Volgens Microsoft zal de nieuwe Teams-versie moeiteloos tussen kanalen kunnen schakelen, soepeler kunnen scrollen, minder systeembronnen verbruiken en beter kunnen omgaan met meerdere hoogwaardige schermen. Je kunt de nieuwe Teams-versie activeren door de schakelaar in de linkerbovenhoek van de app om te zetten.

Ondanks de inspanningen van Microsoft om de Teams-app te verbeteren, kampt het bedrijf met enkele uitdagingen. Zo mag Microsoft Teams in Europa niet meer worden gebundeld met een Microsoft 365-app. Bovendien moet de versie van Teams die momenteel in Windows 11 is geïntegreerd, later dit najaar uit het systeem worden verwijderd.