Gebruikers ontdekten in Windows 11 22H2-previewupdate KB5028254, die eerder deze week werd uitgebracht, een bug waardoor het startmenu niet meer kan worden geopend.

Microsoft heeft het probleem nu onderzocht, en stelt dat het te wijten is aan apps van derde partijen waarmee het Windows-besturingssysteem aangepast kan worden. Als voorbeeld van zo'n UI-customizationapp geeft Microsoft ExplorerPatcher, maar mogelijk geldt het ook voor andere soortgelijke applicaties.

Volgens de techgigant maken dergelijke apps gebruik van 'niet-ondersteunde methodes' om de aanpassingen te bewerkstellingen en kunnen ze dientengevolge onbedoelde gevolgen hebben op het besturingssysteem. Microsoft gaat geen fix uitbrengen, maar zegt enkel dat getroffen gebruikers contact op moeten nemen met de makers van dergelijke apps. Verder raadt het bedrijf gebruikers aan om, als ze de previewupdate nog niet hebben binnengehaald, dat pas te doen nadat dergelijke personaliseringssapps zijn gede-installeerd.

Aangezien het een previewupdate betreft gaat het vooralsnog om een relatief geringe hoeveelheid getroffen gebruikers, maar het is de bedoeling dat deze volgende maand voor iedereen als verplichte cumulatieve update beschikbaar komt. Tenzij er voor die tijd een fix wordt uitgebracht door de ontwikkelaar van ExplorerPatcher (en mogelijk ook die van andere customizationapps), is er dus een grote kans dat veel gebruikers na de augustusupdate hun startmenu niet meer kunnen openen.