Microsoft onderzoekt een bug in de Verkenner van Windows 11 waardoor het cpu-verbruik ineens de lucht in kan schieten als gebruikers een specifieke handeling uitvoeren.

Als ze de geavanceerde beveiligingsinstellingen van een bestand of map openen en vervolgens op de optie 'Effectieve toegang weergeven' klikken, komt er een pop-up in beeld te staan waarin Windows aangeeft dat de effectieve toegang berekend wordt. Die pop-up blijft volgens Microsoft echter in beeld staan, zonder dat er resultaten getoond worden. Ondertussen draait de cpu op volle toeren. Ook wanneer gebruikers de pop-up wegklikken, blijft explorer.exe in sommige gevallen de cpu belasten, schrijft het techbedrijf.

De bug komt voor vanaf de KB5026368- en KB5026372-updates voor Windows 11 21H2- en 22H2-systemen, die begin mei werden uitgerold. Ook op Windows Server 2022 kan het probleem volgens Microsoft voorkomen. De techgigant noemt als tijdelijke oplossingen om de pc opnieuw op te starten, of de getroffen gebruiker uit te loggen. Enkel Windows vergrendelen lost het probleem niet op. Het bedrijf hoopt eind juni een definitieve oplossing voor de bug uit te kunnen brengen.

Effectieve toegang wordt relatief weinig door persoonlijke Windows-accounts gebruikt. Met deze optie is het mogelijk om de machtigingen voor een gebruikers-, groeps- en apparaataccount te bekijken, hetgeen alleen mogelijk is bij gedeelde bestanden of mappen. Deze functie is dus vooral voor bedrijven bedoeld.