Nog voordat een consument Windows 11 echt in gebruik neemt, blijkt het besturingssysteem al te beginnen met het versturen van allerlei gebruikersgegevens naar onder meer Microsoft en derden,

zo ontdekken onderzoekers van The PC Security Channel. Servers van onder meer MSN, McAfee en ogenschijnlijke locatiedetectieservices worden bij het opstarten van een gloednieuwe pc van data voorzien.

De reden is voor de hand liggend; veel van deze data wordt gebruikt voor marketingdoeleinden. De onderzoekers vergeleken dit met een schone installatie van Windows XP en niet geheel verrassend was het vroeger totaal anders. Het besturingssysteem van begin dit millennium verstuurt in principe helemaal geen gegevens naar externe servers en maakt alleen contact met Microsofts downloadservers voor eventuele updates. Windows 11 heeft een iets agressievere aanpak en begint direct na installatie met het delen van informatie, veelal met servers van Microsoft maar ook met partijen die iets met advertenties te maken hebben en aanbieders van anti-virussoftware.

Zoals Neowin benadrukt, ligt het wat genuanceerder dan dat die vergelijking doet denken. Windows 11 heeft immers bijna onvergelijkbaar meer functies en onderliggende systemen dan Windows XP; daarvoor zijn in veel gevallen externe servers nodig. Daarnaast is een internetverbinding en dus het over en weer zenden van informatie anno 2023 heel wat gebruikelijker dan in 2001.

Dat neemt niet weg dat het opvallend is hoeveel van de servers waar Windows 11 direct na een schone installatie verbinding mee maakt feitelijk niets met handige services en functionaliteiten voor de gebruiker te maken hebben. In veel gevallen gaat het simpelweg om advertentiedoeleinden. Vergeet ook niet dat Windows 11 een betaald besturingssysteem is. Dat maakt het feit dat Microsoft op deze manier geld lijkt bij te verdienen des te ongemakkelijk.