Microsoft heeft aangekondigd dat de laatste stap naar het volledig achterlaten van SMBv1 is gezet. Vanaf vandaag zal het verouderde protocol voor het delen van bestanden niet meer standaard ingeschakeld zijn in Windows 11 Home.

Dit waren de laatste edities van Windows waarin SMBv1 nog ingeschakeld was, in alle andere versies is dit protocol vervangen door het veiligere SMBv3. Dat maakte Ned Pyle, Principal Program Manager in de Windows Server High Availability and Storage-groep bekend. "Als je een Windows Insider Dev-kanaal build installeert voor alle varianten van Home Edition is de SMB1-client niet geïnstalleerd." Dit moet na feedback van de Insiders standaard worden in alle volgende versies van Windows 11. In de toekomst worden ook alle binaries verwijderd en zullen de benodigde drivers niet meer in Windows aanwezig zijn. Voor verouderde apparatuur die nog op het protocol vertrouwd zal een niet ondersteund installatiepakket beschikbaar zijn. Er is een lijst van fabrikanten en producten gedeeld die nog SMBv1 vereisen, zodat deze vermeden kunnen worden door gebruikers.

Deze plannen zijn al in 2017 aangekondigd en in februari werd SMBv1 uitgeschakeld vanaf Windows 10 versie 1709. Als gebruikers willen verbinden met een device dat alleen SMBv1 ondersteund, krijgen ze de volgende foutmelding: You can't connect to the file share because it's not secure. This share requires the obsolete SMB1 protocol, which is unsafe and could expose your system to attack.
Your system requires SMB2 or higher. For more info on resolving this issue, see: https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=852747