Michael Niehaus, een voormalige medewerker van Microsoft, heeft op zijn blog Out of Office Hours een tweetal posts geplaatst over WebView2 en Edge waarin hij uitlegt hoe je een aantal applicaties uit kan schakelen die op de achtergrond nogal wat geheugencapaciteit opeisen.

In de taakbalk van Windows 11 zijn twee iconen te vinden, voor widgets en Chat, een consumentenversie van Teams. In Procesverkenner is te zien dat de msedgewebview2.exe-processen bij elkaar enkele honderden megabytes aan ram opsnoepen.

WebView2 is Microsofts uitvoering van Electron, een interface die het mogelijk maakt een Chromium-gebaseerde web-applicatie uit te voeren in zijn eigen containter. Dit vraagt echter nogal wat overhead op het gebied van geheugenverbruik. Gelukkig kun je deze processen stopzetten. Klik met de rechter muisknop op de taakbalk en ga naar de taakbalkinstellingen. Hier kun je widgets en Chat uitschakelen door op de schuifknop aan de rechterkant te klikken. Log uit en opnieuw in om de processen stop te zetten. 

Standaard draait op de achtergrond ook een aantal msedge.exe-processen, dat moet dienen om Edge sneller op te kunnen starten. Deze functie heet Startup boost en is uit te schakelen in de Systeeminstellingen van de browser. Sluit alle Edge-vensters af om de processen stop te zetten.