Microsoft heeft vastgesteld dat meer en meer Office-gebruikers worden getroffen door malware. Specifiek gaat het om kwaadwillende hackers die Office-bestanden met malafide macro’s doorsturen, waardoor men gevoelige gegevens kan benaderen of zelfs toegang kan krijgen tot het volledige systeem.

De ontwikkelaar wil dergelijke infecties voorkomen door macro’s van gedownloade bestanden standaard te gaan blokkeren.

Zodra een gebruiker een onbekend Office-bestand opent dat macro’s bevat, wordt bovenaan aangegeven dat het bestand Visual Basic for Application (VBA)-macro’s bevat die via het internet zijn verkregen (zie afbeelding hierboven). Het knopje ‘Learn more’ verwijst door naar een supportpagina van Microsoft zelf, met meer informatie. Wie toch aan de slag wil gaan met VBA-macro’s, kan de volgende stappen ondernemen: 

1. Navigeer naar het bestand in kwestie via Windows Verkenner 2. Klik rechts op het bestand en kies eigenschappen 3. Onder aan het tabblad Algemeen bevindt zich de sectie Beveiliging. Vink het selectievakje Blokkering opheffen aan en selecteer ok

In april wordt de Preview-versie (2203) met deze wijziging uitgerold naar de Windows-versies van Access, Excel, PowerPoint, Visio en Word. Op een nog te bepalen datum zal de update ook worden doorgevoerd naar alle Microsoft 365-klanten, alsook Office LTSC, 2021, 2019, 2016 en 2013.