Zodra Windows Update de nieuwste verbeteringen heeft geinstalleerd, kan het nodig zijn uw systeem te herstarten. U kunt dat meteen doen, of uitstellen tot een moment dat het u uitkomt.

Helaas blijft Windows alsmaar zeuren of er herstart mag worden. Er moet toch een manier zijn om dit te onderdrukken?

In Windows XP Pro en Windows Vista kunt u de tijd die tussen de waarschuwingen zit instellen. De meldingen blijven dan niet helemaal weg, maar als u de tijdsduur goed instelt, hebt u er nagenoeg geen last meer van. In XP Home werkt deze truc helaas niet. Het benodigde Windowsprogramma zit daar niet in, hoewel het wel als los programma op internet circuleert.

windows-opnieuw-opstarten.png  

Ik wil wel herstarten, maar niet nu!

In Windows XP Pro gaat u als volgt te werk. Eerst schakelt u tijdelijk Windows Update uit door bij Start / Uitvoeren het commando net stop wuauserv in te tikken en op Enter te drukken. Zodra het proces is gestopt gaat u opnieuw naar Uitvoeren en tikt u gpedit.msc in en drukt weer op de Enter-knop. Het programma 'Groepsbeleid' start op.

In de linkerkolom kiest u voor Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Update. Rechts staan allerlei opties, u hebt Opnieuw vragen om opnieuw opstarten voor geplande installaties nodig. U dubbelklikt erop zodat een venster met instellingen opent. U kiest Ingeschakeld en geeft een aantal minuten op bij Tijdsduur voor wachten totdat... Als u bijvoorbeeld 120 invult, bent u voortaan twee uur van de herinneringen verlost. Helemaal uitzetten is mogelijk, maar niet verstandig. Na het installeren van updates is het beter om niet al te lang te wachten met herstarten, zodat alle wijzigingen actief worden in plaats van een deel. De herinnering heeft dus wel degelijk nut, hij moet alleen niet als vervelend worden ervaren.

groepsbeleid-opstarten.png 

Vergeet niet om Windows Update weer aan te zetten, door bij Uitvoeren in te tikken net start wuauserv gevolgd door een druk op de Enter-toets.

En Windows Vista dan? Zodra de melding verschijnt dat er wijzigingen door Windows Update zijn aangebracht en de computer herstart moet worden, kunt u direct de tijdsduur aangeven bij Herinner mij over.