Sinds kort is het verplicht een Google-account te gebruiken met tweestapsverificatie. En wat blijkt: daardoor worden accounts minder gehackt. 

2fa staat voor two-factor authentication; in goed Nederlands is dat tweestapsverificatie. Met deze inlogmethode dient de gebruiker een extra code in de voeren tijdens het inlogproces. Die code staat op lokale hardware waar alleen de gebruiker toegang tot heeft, waardoor andere mensen met jouw e-mailadres en wachtwoord dus niet kunnen inloggen. Dat maakt accounts veiliger.

Verplichte 2FA voor Google-accounts Sinds oktober 2021 is tweestapsverificatie verplicht voor Google-accounteigenaars. Uit eigen onderzoek van de zoekmachinegigant blijkt nu dat dit ertoe geleid heeft dat de accounts voor vijftig procent minder gehackt worden. De grote uitdaging voor zoiets als tweestapsverificatie is dat gebruikers vaak niet begrijpen hoe dit werkt, als ze al begrijpen wat het nut er precies van is.

“Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat de accounts van gebruikers correct ingesteld zijn”, aldus Guemmy Kim, bij Google verantwoordelijk voor accountbeveiliging en veiligheid. “Gebruikers dienen een alternatief e-mailadres en telefoonnummer op te geven om te voorkomen dat ze zelf de toegang tot hun accounts verliezen, wanneer tweestapsverificatie geactiveerd is.”

Tweestapsverificatie is een belangrijk onderdeel voor je online veiligheid, maar veel mensen vinden het instellen en daarna het gebruiken van de optie maar gedoe. Zo liet Twitter weten dat slechts 2,3 procent van alle gebruikers deze methode actief gebruikt. Onder Facebook-gebruikers is dat vier procent. Daar valt dus nog flink wat winst te behalen.