Onderzoek van de International Data Corporation toont nog maar eens aan dat de pc-markt op een laag pitje zit. Zo heeft analist vastgesteld dat de grootste systeembouwers in het eerste kwartaal van dit jaar minstens 24,2% minder systemen hebben verkocht in vergelijk met Q1 2022, met een gemiddelde van -29% voor de volledige sector

De onderstaande tabel toont aan dat Apple het hardst wordt geraakt: begin dit jaar zijn er maar liefst 40,5 procent minder Macs over de (digitale) toonbank gegaan dan dezelfde periode in 2022. Dell, Lenovo en Asus volgen op met een daling van 30,3% à 31 procent, terwijl het bij HP en de overige fabrikanten om ongeveer een kwart minder gaat.  

Terwijl fabrikanten er alles aan doen om de uitpuilende magazijnen leeg te maken, meldt IDC dat men in vrijwel alle gevallen veel meer producten op voorraad heeft dan het standaard gemiddelde van vier tot zes weken. Ook het bieden van hoge kortingen zal naar alle waarschijnlijkheid niet volstaan om de situatie te verbeteren voor het derde kwartaal van 2023.

De marktonderzoeker verwacht dat tegen begin volgend jaar de vraag naar pc’s terug op gang zal komen. Als de economische situatie tegen die tijd verbetert, zullen scholen namelijk versleten Chromebooks beginnen vervangen en bedrijven de overstap naar Windows 11 overwegen. In de tussentijd hebben de fabrikanten tijd om hun toeleveringsketen te diversifiëren, zoals productiemogelijkheden buiten China op poten zetten.