Alle landen van de Europese Unie, vertegenwoordig door de Europese Raad, stemmen in met het mandaat om één universeel laadstandaard te gebruiken voor alle elektronische apparaten. Alle fabrikanten moeten volgens de Raad het usb-c-standaard adopteren.

Dat geldt niet alleen voor smartphones en tablets, maar ook voor digitale camera's, koptelefoons, speakers en gameconsoles. De betreffende beslissing betekent dat Europese landen in principe instemmen met het wetsvoorstel van de Europese Commissie uit september 2021. Het is nu aan het Europese Parlement om het geheel aan te nemen.

De Europese Raad stelt dat een universeel opladerstandaard voor alle elektronica twee voordelen heeft. Ten eerste moet het de hoeveelheid elektronisch afval terugdringen. Aangezien fabrikanten de verkoop van opladers kunnen loskoppelen van de productverkoop zouden er in theorie drastisch minder opladers gemaakt hoeven worden. Daarnaast kunnen consumenten eenzelfde oplader blijven gebruiken, ongeacht welk apparaat ze willen opladen. Hierdoor wordt men niet gedwongen om een nieuwe oplader te kopen en wordt verwarring over uiteenlopende opladers voorkomen. 

Het bestuursorgaan voegt ook een tweede advies aan het mandaat toe; er moet een specifiek label met informatie over de oplader op verpakkingen van elektronische producten komen. Zo moet de consument kunnen zien of er een oplader is inbegrepen en zo ja, welke specificaties de oplader heeft. Vooralsnog ligt het balletje bij het Europese Parlement dat het wetsvoorstel moet goedkeuren. Daarna moet de Raad van Europa (niet te verwarren met de Europese Raad) ook nog instemmen voordat de wet daadwerkelijk gehandhaafd kan worden. Veel techfabrikanten zijn de laatste jaren overigens op eigen houtje al overgestapt op usb-c, met één tegenstander: Apple.