Microsoft heeft woensdag bekendgemaakt dat Windows 8.1 vanaf 18 oktober beschikbaar zal zijn. Hiermee verschijnt de update ongeveer een jaar na de aanvankelijke lancering van Windows 8.

De gratis update belooft een groot aantal tekortkomingen van Microsoft’s besturingssysteem te gaan oplossen. Zo keert onder meer de Start-knop terug en krijgen gebruikers de mogelijkheid om rechtstreeks op te starten naar de desktop-omgeving. Internet Explorer 11 zal standaard worden meegeleverd, evenals enkele nieuwe apps voor de zogenoemde Modern UI.

Windows 8.1 personaliseren Deze ‘moderne’ interface met kleurrijke tegels wordt dus niet langer aan de gebruikers opgedrongen. Mensen die wel graag met deze touch-interface werken, krijgen meer opties om deze naar hun hand te zetten. Zo is het onder meer mogelijk om de tegels in meerdere formaten weer te geven en kan de achtergrond van de desktop-omgeving worden ingesteld.

Microsoft biedt de update vanaf 18 oktober aan als gratis download in de Windows Store voor bestaande Windows 8-gebruikers. Nieuwe systemen worden uiteraard standaard geleverd met het nieuwe besturingssysteem.