De gemiddelde snelheid van een internetverbinding in Nederland bedraagt 8,2Mbps. Dat is goed voor een vierde plek op de wereldranglijst; alleen in Zuid-Korea, Japan en Hong Kong kunnen inwoners gemiddeld met hogere snelheid surfen.

Dat blijkt uit cijfers van Akamai. Vergeleken met het vorige kwartaal daalde de snelheid van de gemiddelde internetverbinding in Nederland, maar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar werd een stijging van 18 procent genoteerd. Wereldwijd gezien daalde de gemiddelde snelheid ten opzichte van het vorige kwartaal met 14 procent naar 2,3Mbps, maar net als in Nederland steeg de snelheid ten opzichte van vorig jaar.

De snelheidsverhogingen zijn in Nederland en België vooral in de eerste helft van 2011 gerealiseerd; uit de cijfers blijkt dat de snelheid in de tweede helft van 2011 zelfs afnam. 

De top vier - Zuid-Korea, Japan, Hong Kong en Nederland - is het afgelopen jaar niet veranderd. In de rest van de top 10 zijn wel verschuivingen te zien; zo is België een plekje gezakt naar de tiende positie en heeft Letland twee plaatsen gewonnen. Waar Nederland in oktober vorig jaar nog de hoogste breedbandpenetratie had, is die titel nu aan Zuid-Korea voorbehouden.

Akamai, dat als cdn voor een groot aantal bedrijven actief is, verkrijgt de cijfers uit zijn eigen serverstatistieken. De representativiteit van de cijfers is daarmee niet vast te stellen; Akamai heeft immers alleen cijfers van internetgebruikers die daadwerkelijk verbinding met Akamai maken. Het cdn van Akamai wordt echter gebruikt door een groot aantal bedrijven, van Apple tot Facebook, waardoor de cijfers een goede indicatie geven.