Google heeft zijn langverwachte cloudopslagdienst Drive officieel wereldkundig gemaakt. Met de Dropbox-concurrent kunnen gebruikers toegang krijgen tot 5GB gratis opslag.

Voor meer opslag moet maandelijks een bedrag worden betaald. De internetgigant deed de aankondiging op zijn eigen weblog. Daarbij laat het bedrijf weten dat de bestaande Docs-dienst wordt geïntegreerd in Drive. Gebruikers kunnen zo hun documenten direct vanuit de opslagdienst openen. Ook wordt er een koppeling met Gmail gemaakt en kan content direct via Googles Plus-netwerk worden gedeeld. Overigens maakte Google bekend dat het de opslagruimte voor zijn e-maildienst verhoogt van 7.5GB naar 10GB. Ontwikkelaars kunnen met een speciale Drive-api webapplicaties maken waarin Googles opslagdienst is geïntegreerd.

 

Het is in Drive mogelijk om direct, naast documenten, verscheidene bestandstypes te openen zonder externe software: zo kunnen gebruikers onder andere Photoshop-bestanden direct openen zonder de bijbehorende applicatie. Daarbij kunnen deze bestanden ook direct vanuit Drive worden bewerkt.

 

Drive biedt 5GB aan opslagruimte gratis, waarbij er voor 2,50 dollar per maand 20GB extra kan worden gekocht. 100GB gaat 5 dollar per maand kosten, terwijl voor 1TB 50 dollar per maand moet worden afgerekend. Voor de cloudopslagdienst is een Android-applicatie beschikbaar, maar andere mobiele besturingssystemen worden momenteel niet ondersteund. Wel komt later nog een applicatie voor iOS. 

 

Google richt zich met de Drive-dienst ook op bedrijven. Volgens de internetreus kunnen netwerkbeheerders 20GB opslag bijkopen voor 4 dollar per maand per gebruiker. Dit is mogelijk voor maximaal 800 gebruikers per bedrijf: de maximale opslagruimte die bijgekocht kan worden bedraagt 16TB.

 

Er gingen al lange tijd geruchten over een eigen cloudopslagdienst van Google. De oudsten zijn al van jaren geleden, maar recentelijk kwam er meer informatie naar buiten over de dienst. De introductie komt daardoor niet als een verrassing.