Microsoft heeft flinke verandering aangekondigd voor OneDrive. De verandering zouden zodanig drastisch zijn dat Microsoft de update OneDrive 3.0 zou willen noemen.

De grootste aanpassing lijkt de toevoeging van Copilot te zijn. Ook zou de vormgeving aangepast worden, met name de Home-omgeving in de web-app. De Copilot-assistent is een relatief nieuwe toevoeging aan Windows, die nog niet officieel uitgebracht is in Europa.

De nieuwe Home-functies zouden het makkelijker moeten maken om bestanden van de gebruiker of de organisatie te vinden. Ook zou er een 'For You'-sectie komen die door middel van AI aanbevelingen doet voor het vinden van bestanden. Er zou ook een 'Meetings'-omgeving moeten komen die als een soort kalender zou moeten werken. De pagina zou onder andere afgelopen en aankomende meetings laten zien, samen met gedeelde bestanden en opgeslagen geluidsfragmenten van de meeting. Een andere 'People'-omgeving zou het makkelijker moeten maken om bestanden te vinden waarvan men de naam is vergeten, zolang ze zich nog herinneren wie de bestanden met ze gedeeld heeft. Als laatste is er een 'Shared'-omgeving, waar alle bestanden die gedeeld zijn met de gebruiker weergeven worden.

De toevoeging van Copilot is nog niet te testen en zou vanaf december uitgerold moeten worden voor gebruikers die een Microsoft 365 Copilot-licentie hebben. Copilot zou gebruikers in staat moeten stellen om vragen te stellen omtrent specifieke bestanden en zou het mogelijk moeten zijn samenvattingen te krijgen. Deze integratie is niet alleen voor OneDrive, maar ook voor SharePoint en Teams. Sowieso zouden Onedrive en Sharepoint bestanden eenvoudiger te vinden moeten worden binnen Teams. Er komen ook enkele andere AI-functies naar OneDrive. Zo zou de zoekfunctie voor foto's over het algemeen verbeterd moeten zijn en beter om moeten gaan met beschrijvend taalgebruik. Ook zou OneDrive mensen kunnen identificeren in foto's en kunnen foto's gezocht worden aan de hand van de mensen in de foto's. Er zijn nog enkele andere kleinere functies te vinden in de blogpost van Microsoft.