Microsoft lijkt te willen voorkomen dat gebruikers de Windows 10-taakbalk en het -startmenu terughalen in Windows 11. In een nieuwe Insider-build voor het Canary Channel, nummer 26002, is namelijk een geheime functie toegevoegd die dit blokkeert.

Tot dusver was het met externe applicaties, zoals ExplorerPatcher en StartAllBack, mogelijk om het oude, tegel-gebaseerde menu terug te halen, maar als gebruikers dat proberen terwijl de functie is geactiveerd, wordt gewoon de Windows 11-taakbalk getoond, of crasht de Verkenner.

X-gebruiker PhantomOcean3 ontdekte deze geheime functie, DisableWin10Taskbar genaamd. De oude Windows 10-taakbalk en het -startmenu zitten nog altijd verborgen in het Windows 11-besturingssysteem, maar met deze functie wordt voorkomen dat deze ingeladen kunnen worden. Vooralsnog is deze enkel aanwezig in deze previewbuild, en zelfs hier is hij niet standaard geactiveerd; PhantomOcean3 heeft de functie zelf ingeschakeld door middel van Vivetool. Met die tool is het ook mogelijk om hem weer uit te schakelen, dus mogelijk is dat in de toekomst een manier om de taakbalkblokkade alsnog te omzeilen.