Windows 12 verschijnt naar verwachting in juni 2024, samen met een reeks AI-gebaseerde computers. Dat schrijft de Commercial Times, al laat de Taiwanese zakenkrant niet duidelijk weten hoe ze aan deze informatie komt.

Er wordt echter geïmpliceerd dat de info afkomstig is van Quanta-topman Barry Lam en Acer-ceo Jason Chen, die deze week beide aanwezig waren op de Medical Taiwan-beurs. Op die beurs spraken de hoge piefen over de komst van 'AI-pc's'. Het is niet geheel duidelijk wat er precies verstaan wordt onder 'AI-pc's', maar het lijkt waarschijnlijk dat dit hardware in computers betekent die het mogelijk maken lokaal generatieve AI-modellen te draaien. Intel is van plan om op 14 december de eerste AI-pc's aan te kondigen.

De Commercial Times schrijft dat Lam verwacht dat, wanneer Microsoft volgende zomer zijn nieuwe besturingssysteem uitbrengt, er ook een hele reeks AI-pc's achter elkaar uitgebracht zullen worden. Volgens hem is de vraag naar dergelijke computers 'moeilijk in te schatten', maar wordt het 'een goede kans' voor de industrie. Chen stelt dat de vraag van AI-pc's geleidelijk zal toenemen en dat generatieve AI-toepassingen gaandeweg meer voordelen zullen toevoegen aan pc's.

Hoewel het voor het eerst is dat er een specifieke releasemaand voor Windows 12 genoemd wordt, zijn er al wel meerdere geruchten verschenen waaruit blijkt dat het besturingssysteem in ieder geval volgend jaar moet verschijnen. Afgelopen juli werd er nog gesproken over een uitrol die begint in de herfst van 2024.