Sinds begin deze week kunnen alle gebruikers van de Android-versie van WhatsApp gebruikmaken van de belfunctie in de chat-app. Maar hoe werkt die precies?

Voorheen kon je alleen bellen met WhatsApp als een bestaande gebruiker je opbelde, maar sinds maandag is de bètafunctie voor iedereen met een Android-toestel beschikbaar. Telefoneren gaat via VoIP, wat betekent dat je wifi-, 3G- of 4G-verbinding wordt gebruikt om contact met iemand anders te leggen. Je verbruikt dus geen belminuten, maar de MB's uit je databundel. En ben je verbonden met wifi, dan is bellen helemaal gratis.

Als je de laatste versie van WhatsApp hebt gedownload (via Google Play of de website van WhatsApp) of de chat-app hebt geüpdatet, verschijnt er een extra tabblad met 'Oproepen' en een bel-icoontje bij je contacten. Daarmee kun je een telefoongesprek starten. De kwaliteit van gesprekken is zowel via 3G als 4G goed, al wordt een wifi-verbinding aangeraden voor de beste kwaliteit.

4 minuten bellen kost 4 MB We hebben verschillende minuten gebeld, met verschillende versies van de app en onder verschillende omstandigheden (3G/4G/wifi), waarbij we uitkomen op een gemiddeld gebruik van 250KB per minuut. Dit betekent dat een telefoontje van 4 minuten zo’n 1MB aan data kost.

Een hele nette score naast bijvoorbeeld Skype, dat aanzienlijk meer data tijdens VoIP-gesprekken verbruikt. Met 100MB uit jouw databundel zou je via WhatsApp 400 minuten kunnen bellen.