KPN lanceert eind deze maand nieuwe mobiele abonnementen, waarbij het aantal belminuten en het dataverkeer zijn losgekoppeld. Zo kunnen klanten veel internetverkeer inkopen en weinig belminuten, of juist andersom.

De nieuwe abonnementen gaan op 30 juli in. Alle klanten betalen elke maand een basistarief van 10 euro, blijkt uit een pdf-sheet waarin de nieuwe abonnementen uiteen worden gezet. Bovenop dat basistarief kunnen klanten kiezen voor belminuten en sms'jes - die dus niet van elkaar zijn losgekoppeld - waarbij klanten ervoor kunnen kiezen om helemaal geen sms'jes en belminuten af te nemen, zodat alle kosten die ze maken voor bellen en sms'en buiten de bundel vallen. Een sms'je kost dan bijvoorbeeld 25 cent. Voor 30 euro per maand kunnen klanten onbeperkt bellen en sms'en.

 

Bovenop de bel/sms-bundel komt desgewenst nog een databundel, waarbij de prijzen variëren van 10 euro voor 250MB per maand tot 25 euro voor 2,5GB per maand. Onbeperkt internetten is dus niet mogelijk. Wel krijgen klanten gratis online-backup bij een databundel, evenals gratis toegang tot de KPN-hotspots.

 

Voor een toestel moet los worden betaald in de vorm van een 'toestel-lease', die inmiddels al bij KPN-dochter Hi gebruikelijk is. Daarbij blijft het toestel juridisch eigendom van KPN en huurt de klant het toestel. Na twee jaar kan het toestel worden omgeruild of moet een bedrag worden betaald om het in bezit te houden. Hetzelfde geldt als iemand zijn telefoon kwijtraakt of als deze gestolen wordt: dan moet een ongespecificeerd overnamebedrag worden betaald, waarbij ook de maandelijke toestel-lease moet worden afgetikt.

 

De prijzen variëren van 5 euro per maand bij een tweejarig abonnement voor een Nokia C2-05, een low-budget slider-telefoon met Symbian, tot 53 euro per maand bij een eenjarig abonnement voor een iPhone 4S met 64GB opslag. Als iemands toestel buiten schuld van de klant kapot gaat, belooft KPN dat binnen vier uur een monteur op de stoep staat. Als die er niet in slaagt het toestel te repareren, krijgen klanten een leentoestel met hetzelfde besturingssysteem, belooft de provider.